Miért feketedhet el a lábköröm?

Lábköröm leválása. A köröm betegségei: Mire utalnak?

A CIKK TARTALOMJEGYZÉKE

A körömre, ha vetünk egy pillantást, következtethetünk tulajdonosa szokásairól, sőt egészségi állapotáról is. Körmünk a vérkeringésből táplálkozik, ezért kimutathatja a vitaminhiányt, szervi elváltozásokat és gyulladásokat is. Az egészséges köröm felszíne sima, enyhén ívelt, gyöngyházfényű rózsaszín, tövénél félhold alakú folttal. Ezek közül bármelyik jellemző megváltozhat, akár a mindennapi tevékenységek miatt is.

Lábkörmeink egészségéért!

A körmön sérülést okozhat ütés, nyomás, dörzsölés, rossz kézápolás, és különböző anyagok is, amelyekhez lábköröm leválása. Az elváltozások többsége ezekhez hasonló okok miatt jön létre, és könnyen orvosolhatók, de előfordulhat, hogy komoly betegségekre is fény derülhet, ha figyelünk körmünk állapotára.

Fehér foltok A közhiedelemmel ellentétben, nem kalciumhiány okozza. Ártalmatlan elváltozás, amely általában manikűrözés vagy a mindennapi tevékenységeink során előforduló apró sérülésektől alakul ki.

lábköröm leválása

Ilyenkor a köröm anyagában, a kreatinban következik be apró változás, de ahogy a köröm nő, a foltok is eltűnnek. Gödrök Ha szarusejtek válnak le a köröm felszínéről, lyukak keletkeznek, melyek lehetnek ártalmatlanok, például sok kézmosás, mosószerek, körömlakkok következményei, de jelezhetnek betegségeket is.

lábköröm leválása

A mindkét kézen jelentkező gödröcskék utalhatnak ekcémára vagy pikkelysömörre. Töredezés Ez az egyik leggyakoribb körömprobléma. Jelzés, hogy immunrendszerünk legyengült, szervezetünk hiányt szenved vitaminokban és ásványi anyagokban.

Miért feketedhet el a lábköröm?

Legvalószínűbb a B-vitamin, kalcium, magnézium hiánya, de kialakulhat vegyi anyagok hatására is. Esetleg jelezhet pajzsmirigy rendellenességet. Körömlemez leválása Általában erős ütés vagy hőhatás miatt válik le a köröm egy része vagy az egész a körömalapról.

  • A körömgombásodás – Bőrgyógyász rendelés | Dr. Thoma Mónika
  • Kezelése élesztőgomba kéznél körmök
  • Köröm elváltozásai - Kézápolás, Műköröm Budapest
  • Galéria Köröm elváltozásai Körmeink nem csak ápoltságunkról, ízlésünkről árulkodnak, hanem egészségi állapotunkról is.
  • Gyógypedikűr: Köröm felépítése és betegségei

Ritkábban, de kiválthatja gomba, bőrgyulladás, esetleg fertőző betegségek vagy mérgezés. Kemény köröm Ha körmünk a szokottnál keményebb, annak oka lehet fagyás, égés, gombás betegségek lábköröm leválása körömágygyulladás.

A köröm betegségei: Mire utalnak?

Cukorbetegeknél gyakran okozza keringési elégtelenség. Hosszanti barázdák Általában teljesen ártalmatlan jelenség, amely lehet a kor következménye, vagy veleszületett tulajdonság.

lábköröm leválása

Előfordulhat túl kevés folyadék fogyasztásakor, ha a köröm kiszárad, vagy manikűrözés közbeni sérüléstől. Ha több körmöt is érint, célszerű orvoshoz fordulni, mert okozhatják krónikus gyulladások, reumás ízületi gyulladás vagy bőrbetegségek is.

Benőtt lábköröm ellen nem kell szike

Fekete, barna szín A köröm alatti fekete folt majdnem mindig vérömleny, ami ütés vagy szorítás hatására jön létre, és pár nap alatt el is múlik. Ha viszont barna vagy fekete csíkok látszanak a körmön, a folt nem nő le, hanem alakja és színe változik, az a bőrrák egyik tünete is lehet.

lábköröm leválása

Mindenképpen forduljon orvoshoz. Hosszanti fehér csíkok A száraz, vékony köröm sérülékeny és csökken ellenálló-képessége. Ha a köröm egész hosszán lábköröm leválása csíkok jelennek meg mindenképpen forduljunk orvoshoz megfelelő kezelésért.

  • Miről árulkodik a körömelváltozás?
  • A kézen a köröm alatti üresség nem gomba
  • Miért feketedhet el a lábköröm? - HáziPatika
  • A körömgombásodás A körömgombásodás napjainkban népbetegségnek számít.
  • Lábkörmeink egészségéért! - EgészségKalauz

Ezek a csíkok ugyanis gombás fertőzésre utalnak, amitől a köröm állapota gyorsan romolhat. Ritkább elváltozás, amelyet leggyakrabban bakteriális fertőzés, vagy a lábköröm leválása repedéseit megtámadó penészgomba okozhat.

Körmünkről mindent

Sárga szín Gyakran látható elszíneződés dohányosok ujjain a nikotintól vagy a gyakori erős színű körömlakkhasználattól is jelentkezhet, ezek az elszíneződések eltüntethetők, ha citrommal bedörzsöljük a körmöket.

Ha nem ez a két dolog okozza a sárgás színt, akkor jelezheti a máj vagy a tüdő betegségét. Ha a sárga köröm nem látszik át, és meg is vastagodik, több mint valószínű, hogy kezelés a gombák nail receptek zozh van dolgunk.

Fehér, vörösesbarna szín Ez a fajta elszíneződés komoly gondokat jelezhet. Ha a körömágynál fehér, a köröm szélénél vörösesbarna a köröm, az a vesebetegség jellemző tünete.

lábköröm leválása

Ha a színek fordítva jelennek meg, májproblémára utalhat. Domború Ez a fajta körömelváltozás lehet születési tulajdonság, azonban előfordulhat, hogy később alakul ki, amikor a köröm oxigénhiány miatt a középső részén megvastagszik, és domború lesz. Ebben az esetben tüdő- vagy szívbetegségre gondolhatunk Homorú Szintén lehet veleszületett tulajdonság.

A köröm elváltozásai betegségek tünetei is lehetnek

Ha mégsem, okozhatják tisztítószerek, vagy a vér vashiánya, ami komoly problémákat okozhat. Ha megszüntetjük a tünet kiváltó okát, a köröm is rendbe jön. Vízszintes barázdák Előfordulhat akkor, ha a bőrt túlságosan visszatolják a körömről, felszakad, és baktériumok jutnak alá.

lábköröm leválása

Ezt bőrgyógyásszal kell kezeltetni, mert komolyabb gyulladás is felléphet. Ezen kívül utalhat gyomor és bélbetegségre, vagy máj- és vesekárosodásra is. Félhold A körömágynál lévő kis félhold komoly betegségeket mutathat. Ha vörössé válik, súlyos szívbetegséget jelezhet, ha pedig fehér marad, de a mérete túlságosan megnő, csökkent pajzsmirigyműködést jelenthet.